Az animátorrendszerről röviden

Egy egyetem életében rengeteg esemény van. A nyílt napoktól kezdve tudományos rendezvényeken át egészen a hallgatóknak szervezett bulikig minden ide tartozik. Ezekkel kapcsolatban persze rengeteg teendő is akad a pakolástól a ruhatáron át egészen olyan abszurd dolgokig, mint furcsa ceremoniális valamik tartása; és mint tudott, az ilyesmi (sajnos) nem csinálja meg saját magát. Az IK-n, mint sok más egyetemen is, ezen probléma megoldására jött létre az animátorrendszer, amiről ez az írás szándékszik némi információt adni.

Az meg mi?
Hivatalosan egy önkéntesekből álló csoport, melynek célja, hogy az egyetem vagy a Hallgatói Önkormányzat által szervezett rendezvények lebonyolítását megkönnyítse. Kevésbé hivatalosan egy olyan hallgatókból álló csapat, akik szeretnek segíteni, kedvelik a jó társaságot, és nem haragszanak meg azért se, ha elismerik a munkájukat. A rendszer célja, hogy ha szükség van pakolókra, ruhatárosokra, jegyszedőkre, kísérőkre vagy esetleg kedvesen mosolygó emberekre, akkor legyen egy biztos bázis, akikhez fordulhat egy szervező segítségért; hallgatói oldalról pedig az, hogy mindenkinek legyen lehetősége becsatlakozni ilyen jellegű tevékenységekbe anélkül, hogy olyan kötelezettségeket kelljen vállalnia, mint ami például egy HÖK-küldöttséggel jár.

És ez miért jó?
Egyrészt a társaság miatt, hiszen – bár nem vagyunk kevesen – eléggé összetart a csapat, és rendszeresen járunk el együtt egy pár sörre, de olyan nagyobb volumenű programok is vannak az animátoroknak szervezve, mint például egy karácsonyi bécsi kirándulás, vagy sörgyárlátogatás. Mivel szinte minden évfolyam képviselteti magát, ezért könnyen találhatsz segítséget bármilyen problémádra és garantáltan megismerkedhetsz olyan emberekkel, akikkel amúgy lehet, össze sem futnál. Másrészt, ha valaki munkálkodik az animátorság keretein belül, azzal többféle jutalmat is szerezhet. Minden alkalommal, amikor egy animátor segít valahol, pontokat gyűjt, amiket később beválthat. Az pedig természetes, hogy egy olyan rendezvényre, ahol feladatot végez, nem kell belépőt vennie, valamint nem ritka, hogy a lelkes segítők már a helyszínen kapnak jutalom sütit.

Hogyan lehetsz animátor?
A félévkezdés után nem sokkal egy öt alkalomból álló képzés zajlik le, ami egy vizsgával zárul (nem kell megijedni, se a képzés, se a vizsga nem vészes és minden fejtágító után van egy kis csapatépítés), amelyet sikeresen teljesítő emberkék lesznek a legújabb animátorok. Fontos megjegyezni, hogy innentől kezdve szinte semmilyen kötelezettsége nincs, nyugodtan foglalkozhat a tanulmányaival stb., ha pedig ráér és van kedve, akkor jelentkezhet valamilyen feladatra (azért egy félévben legalább egyszer illik).

Amennyiben érdekel a dolog, várunk szeretettel a jelentkezésnél!