Mivel a tanáris gólyáknak – a proginfesektől eltérően – nem veszi fel a TH (Tanulmányi Hivatal) a tárgyaikat, ezért egy kis segédlet hozzá:

A tárgyfelvételt a Neptun Tárgyak -> Tárgyfelvétel menüpontjában kell megcsinálni. A tárgyfelvétel alapvetően három lépésből áll: előjelentkezés, rangsorolásos jelentkezés, versenyjelentkezés.

Az előjelentkezés az első félévetekben nem érint titeket, így azzal most nem kell foglalkoznotok. A rangsorolásos jelentkezés lényege, hogy vannak adott pontszámaid, ami alapján egy kurzus felvételekor eldől, hogy bekerülsz-e, és ha igen, hányadik helyen.

Azt, hogy miből áll össze ez a pontszám, itt tudjátok megtekinteni: https://qter.elte.hu/Statikus.aspx/Dokumentumok-Rangsorolas

Amennyiben több hallgatónak azonos a pontszáma egy kurzus felvételekor, a tanulmányi rendszer egy random pontszámot (mázlipontot) generál, aminek a szabályait szintén a fenti linken találjátok. Az első félévben a mintatanterv szerinti tárgyaitoknál nyilván minden gólyának azonos pontszáma lesz, így alapvetően a mázlipontok fognak dönteni a sorrendről. A mázlipont minden kurzusnál más érték! Figyeljetek, mert bármikor kicsúszhattok egy tárgyról! Érdemes még a rangsorolásos lezárulta előtt ránézni többször is a rangsorra, mert ekkor még könnyebb módosítani. A rangsorolásos végéig senki nem kerül be biztosan a kurzusra, csak várólistán van.

Ezután következik a versenyjelentkezés. Itt már csak a betöltetlen helyekre lehet jelentkezni, tehát nincsen várólista. Ha van még hely, fel tudjátok venni a tárgyat, ha nincs, akkor nem. A versenyjelentkezés alatt csak akkor próbáljatok órarendet módosítani, ha a kiszemelt kurzuson még van szabad hely! Ha leadjátok a tárgyat, akkor előfordulhat, hogy egy szemfüles ember lecsap a helyetekre azonnal, szóval csak óvatosan!

Még mielőtt tovább olvasnátok, nézzétek meg hogyan működik a tárgyfelvétel a gyakorlatban:

 

És akkor most nézzük meg egy kicsit közelebbről:

Amikor megnyitjátok a tárgyfelvétel menüpontot, láttok sok-sok lehetőséget. Amilyen beállításokat javaslok:

  •  Aktuális félév
  •  Mintatanterv tárgyai
  •  Csak meghirdetett tárgyak
  •  Mintatantervek: minden

Ezek után a listázásra kattintva megjelennek a tárgyak. Érdemes rákattintani az Ajánlott félév címkére, így félév szerint láthatjátok a listát. A Neptun sajnos kicsit el van tévedve, azért előfordulhat, hogy bizonyos szakoknál Szabadon választhatónak jelöli a nem IK-s szak tárgyait. Nem szabad hinni neki! Az igazság a kari honlapokon található mintatanterveknél van, ezeken a linkeken:

IK-s tantervek: http://www.inf.elte.hu/karunkrol/oktatas/tantervek/Lapok/tantervihalok.aspx

BTK-s tantervek: http://www.btk.elte.hu/Alias-197

TTK-s tantervek: http://to.ttk.elte.hu/altalanos-iskolai-tanar-tantervi-halok http://to.ttk.elte.hu/kozepiskolai-tanar#overlay-context= http://to.ttk.elte.hu/vegyes-altalanos-iskolai-kozepiskolai

PPK-s tantervek: http://www.ppk.elte.hu/tanulmanyi/osztatlan_kepzes

Amennyiben ezeken valamilyen tárgy szerepel, azt el kell hinni és el kell végezni. A mintatanterveknél láthatjátok, hogy bizonyos – főleg későbbi – tárgyaknál vannak előfeltételek. Jelenleg a gyenge előfeltétel az, ami érinthet Titeket. Ha valaminek gyenge előfeltétele egy másik tárgy, az azt jelenti, hogy csak akkor tudod teljesíteni, ha felveszed és elvégzed azt a tárgyat is.

De térjünk vissza a Neptunhoz. Sajnálatos módon azt fogjátok látni, hogy míg a BTK-s és PPK-s tárgyakat megnyitva szerepel az időpont, a TTK-s és IK-s tárgyaknál nem. Hogy ne legyen túl egyszerű a tárgyfelvétel, újabb honlap megnyitása következik, ahol ezen órák időpontját megnézhetitek:

http://to.ttk.elte.hu/uj-tanrend (Ezen a honlapon az alábbi keresési feltételeket kell beállítanotok: Szak: Informatika osztatlan tanári Évfolyam: 1.)

Itt beírjátok a Keresendő kifejezéshez a Neptunban található tárgykódot majd rákattintotok a Keresés tárgykódra/azonosítóra, ezzel elindítottátok a keresést.

Ekkor – ha mindent jól csináltatok – megjelenik a keresett tárgy. Láthatjátok az időpontokat, az oktatókat és a helyszíneket. A mintatantervben látjátok, hogy hány órás egy tárgy. Egy óra 45 perces, tehát ha egy tárgy egy óra, akkor az 45 percig fog tartani, ha kettő, akkor 90 percig. Bár itt kettő- vagy egyórás intervallumokat láttok, ez azt jelenti, hogy azon az időkereten belül az első héten fogjátok megtudni/eldönteni, hogy mikor kezdődik pontosan az óra. Sajnos a rangsorolásos jelentkezés végéig is szokott változni az órarend, tehát érdemes gyakran megnézni, hogy történt-e változás.

Most hogy már – remélhetőleg – minden tárgy időpontját tudjátok, össze kell egyeztetni őket. Néhány fontos szempont:

  • Akármit is hallottatok eddig, úgy csináljátok az órarendet, hogy az előadásokra be tudjatok járni! Vannak folyamatos számonkérésű tárgyak például az IK-n, ahol az előadás anyagából a gyakorlaton röpZH-t (kb. 10 perces dolgozat) fogtok írni.
  • Átérni a Lágymányosi Campusról a BTK-ra vagy a PPK-ra körülbelül 30-40 perc, tehát figyeljetek, hogy elég időt hagyjatok rá! A BTK-ról a PPK-ra körülbelül 10-15 perc.
  • Érdemes magatoknak csinálni egy órarendet (például Excelben), mert a Neptun beépített órarendje nem jól kezeli a többszakos hallgatókat.
  • Ahol van konzultációs óra, ott – amennyiben lehetséges – hagyjátok szabadon azt az időpontot, mert bármikor szükségetek lehet rá! (De a konzultációra bejárni nem kötelező)
  • Első félévben érdemes csak a mintatanterv szerinti tárgyakat felvenni, szabadon választhatókat ráér később is. Hagyjatok magatoknak időt belerázódni az egyetemi életbe!

Végezetül pedig, remélem, mindenkinek sikerül összeállítania az órarendjét, de ha bármi problémával találkoztok, írjatok nyugodtan a tanarkepzes@ikhok.elte.hu címre! Ha pedig kérdésetek van, a Facebook-csoportban feltehetitek bátran!