Tudjuk, hogy amint megkaptátok a jóhírt, hogy sikeresen felvételiztetek az ELTE Informatikai Karára, rengeteg kérdés merül fel bennetek. Igyekeztünk a lehető legtöbb ilyen általános kérdést összeszedni és megválaszolni, hogy időt és energiát spóroljunk Nektek. Ha figyelmesen végig olvastad az itt található információkat, ám mégsem találtad meg a megfelelő választ, kérdezz bátran a 2017-es gólyák Facebook csoportjában, vagy fordulhatsz személyesen bármelyik mentorunkhoz!
Ezt a dokumentumot folyamatosan frissítjük, ha szerinted van olyan kérdés, ami kimaradt, küldd el bátran a mindenkori mentorkoordinátornak!Gólyatábor

 • Érdemes elmenni a gólyatáborba?

A PGT (Programozó Gólyatábor) az egyetemi élet egy kihagyhatatlan állomása. A tábor során számos csapatépítő, kreatív játékban és programon vehettek részt. Emellett ez az egyetlen lehetőség a tanév kezdete előtt, hogy megismerhesd leendő csoport és évfolyamtársaidat, sőt, akár azt is kiválaszthatod, kikkel szeretnél egy csoportba kerülni az őszi félévre. A programoknak része több előadás is, melyek rengeteg hasznos információt fognak nektek adni, mit, hol, hogyan kell/lehet az egyetemen csinálni.

Campus

 • Tömegközlekedéssel hogyan lehet megközelíteni a campust?

Petőfi híd, budai hídfő: 4-6-os villamossal, illetve a 212-es busszal, itt van BUBI állomás is.

Két épület között megáll a 153-as, és a 154B busz is. (Utóbbi csak hétköznap reggelente és egyetem felé.)

A Rákóczi híd felől az 1-es villamossal lehet megközelíteni (Infopark megálló)*

Duna felől a D11,12-es hajóval (Téli időszakban nem közlekedik)

https://goo.gl/J5kjXa

 • Van wifi a kampuszon?

Igen, bővebben itt olvashatsz róla: http://iig.elte.hu/szolgaltatas/wifi

Egyetem

 • Hány lány van a karon?

Sokan vagyunk, de még nem elegen

 • Hol lehet az egyetemen kapható ösztöndíjakról információt szerezni?

http://conf.ikhok.elte.hu/pages/viewpage.action?pageId=688156

https://www.elte.hu/osztondijak

 • Hogyan működik a kredites rendszer?/Mit mutat a kredit a tanulmányaimban?

Az egyetemen a tárgyak teljesítéséért kreditek járnak. Egy kredit átlagosan harminc tanulmányi munkaórát jelent. Minden tárgy meghatározott kreditértékkel rendelkezik. A  jelenlegi szabályozások lehetővé teszik hogy egy hallgató az oklevél megszerzéséhez előírt összes kredit legalább öt százalékáig szabadon választható tárgyakat vehessen fel. Ezen felül biztosítani kell, hogy a hallgató egyéni tanulmányi rendjében külön önköltség, illetve térítési díj fizetése nélkül az összes előírt kreditet tíz százalékkal meghaladó kreditértékű tárgyat vehessen fel. Ebbe beletartoznak a kötelező, és az újra felvett tárgyak is.
A kreditnek nincs értéke, csak mennyisége, a tárgyért kapott érdemjegy független érték.

 • Mennyiben más az egyetem, mint a középiskola tanulás szempontjából (pl. időbeosztás, tananyag mennyisége, tanulási stratégia, oktatók hozzáállása, stb.)?

Az egyetemi élet teljesen máshogy működik, mint a középiskolai. Most már felnőtt vagy, az egyetem és az oktatók is így tekintenek rád. Az egyetem kevésbé személyes, mint a gimi, a tanárok többnyire nem fogják tudni a nevedet, nem fogják nyomon követni a jegyeidet, mint egy osztályfőnök, viszont előre figyelmeztetnek a zh-kra, beadandókra, így nagyobb a saját felelősséged. A tananyag jóval nagyobb mennyiségű, nyilván specifikusabb is, mint a középiskolai, de kellő szorgalommal és időráfordítással teljesíthetőek a követelmények. Az időbeosztás többé-kevésbé rugalmasan alakítható a 2. félévtől, mikor már saját magad veszed fel a tárgyaidat.

 • Nagy hátránnyal indulok, ha zöldfülű vagyok programozásból?

A programozás oktatása teljesen az alapoktól kezdődik, így mindenkinek adott az esély, hogy sikerrel teljesítse már a kezdetektől az elvárásokat.

 • Hátrányban leszek-e, ha csak középszinten érettségiztem matekból?

Nem jelent hátrányt, az első félévben alapozó tárgyakkal kezdetek. Ha a saját képességeidhez mérten kellő időt fordítasz a tanulásra, nem fognak meglepetések érni.

 • Szükségem lesz az órákon laptopra?

Laptopra nem lesz szükséged, a gyakorlati órák mind gépteremben lesznek tartva, ahol biztosítva lesznek a megfelelő eszközök az óra elvégzéséhez. Szünetekben, órák után a kar nagygéptermében, a Lovardában van lehetőséged számítógép használatra (amikor az éppen nincs zárva zh miatt). Otthonra azonban ajánlott beszerezni egy megfelelő paraméterekkel rendelkező gépet, legyen az pc vagy notebook.

 • Szükséges lesz valamilyen könyvre az év folyamán?

A legtöbb tananyag/jegyzet jellemzően elérhető hivatalos formában online, azonban olykor előfordul, hogy szükséges 1-2 könyvet fizikai valójában is beszerezni (mint pl.: diszkrét matematikából). Ezeket a könyvtárból is ki tudod kölcsönözni, valamint a jegyzetboltban is meg tudod venni őket.

 • Hol/Hogy kapunk tájékoztatást a fontos információkról, pl. szoctám?

Érdemes rendszeresen látogatni az IK HÖK honlapját az ikhok.elte.hu címen, minden hír és információ elsőként ide kerül ki, de természetesen értesülhettek róluk a a facebook csoportokban .

 • Milyen programok lesznek az egyetemen?

Igyekszünk változatos programokat szervezni a hallgatóinknak: szakmai programok, zenés bulik, a gólyák számára az ismerkedést segítő játékos, vetélkedős programokat. Ezek között természetesen megtalálhatóak a klasszikus egyetemi rendezvények: gólyatábor, gólyabál, felező buli/bál.

Tanévkezdés

 • Mikor és hol lesz a beiratkozás? Mit kell magammal vinnem?

A beiratkozás időpontjáról, helyszínéről, valamint a szükséges dokumentumokról minden információt megtalálsz elte.hu/beiratkozas oldalon.

 • Mikor kell aláírni a hallgatói szerződést?

A Neptunból kinyomtatott beiratkozási lapon egy nyilatkozatot is alá kell írnod. Ebben arról nyilatkozol, hogy tudomásul vetted és elfogadod az állami (rész)ösztöndíjas képzésben való részvétel feltételeit. Ezeket a feltételeket az nftv, azaz a Nemzeti Felsőoktatási Törvény tartalmazza.

 • A dékáni kézfogóra kötelező menni? 

Ajánlott ☺ És mindenképp hozz magaddal fehér kesztyűt!

 •  A Beiratkozást/Bejelentkezést az adategyeztetés befejezése előtt is meg lehet csinálni? Rajta lesznek a beiratkozási lapon így a megfelelő adataim?

Igen, a féléved aktiválását(bejelentkezés) az adategyeztetés befejezése előtt is meg tudod tenni, a beiratkozási lapot viszont mindenképp azután nyomtasd ki, miután sikeresen lezárult az adategyeztetés, az automatikusan generált beiratkozási lapon csak így fog minden szükséges adat szerepelni.

 • Milyen határidőkre kell figyelnem beiratkozásig?

Minden fontos dátumot megtalálsz az elte.hu/felvetteknek oldalon.

 • Ha éppen beiratkozás környékén fog változni a lakcímem, de az új kártya még nincs kész, akkor vigyem be a régit és ha kész az új, akkor jelezzem majd, hogy új van?

Igen, mindig az aktuálisan érvényes igazolványaidat/dokumentumaidat hozd el magaddal, és amint megvan az új, indíts egy adategyeztetést a Q-téren, hogy bevezessék a rendszerbe a friss adatokat.

 • Mi van, ha nekem nincs bankszámlám, hozzátartozóét kell bevinni, vagy csináltatni kell? Állami ösztöndíjas képzésnél is mindenképpen meg kell adni bankszámlaszámot?

Hozzátartozó bankszámlaszámát is meg lehet adni, de azért érdemes sajátot csináltatni. Egyrészt általában kényelmesebb, másrészt kizárólag ide fog érkezni minden ösztöndíj/támogatás, melyet az egyetemtől kapsz, harmadrészt ha esetelg nyáron/szünetekben diákmunkát vállalnál, ott is általában bankszámlára utalnak. A legtöbb banknál vannak kifejezetten diákoknak szóló számlák, melyek elenyésző költségekkel járnak.

Diákigazolvány

 • Meddig jó a diákigazolványom?

A középiskolai diákigazolványod október 31-ig érvényes. Amennyiben eddig az időpontig nem érkezik meg az új diákigazolványod, ideiglenes diákigazolványt igényelhetsz a Quaestura irodában.

 • Mit tegyek, ha a középiskolában a tanév végén beszedték a diákigazolványom?

Kapnod kellett helyette egy ideiglenes igazolást, ezt használhatod, amíg meg nem érkezik az új igazolványod. Ha nincs ilyen papírod, olvasd el ezt választ.

 • Hogyan tudok diákigazolványt igényelni?

Minden diákigazolvánnyal kapcsolatos kérdésre itt megtalálható a válasz: https://qter.elte.hu/Statikus.aspx/GyIK-Diakigazolvany

 • Hogyan tudok ideiglenes diákigazolványt igényelni?

Amennyiben megkezdted az igénylést továbbá befizetted a megadott összeget, személyesen/elektronikusan kell a Quaestura irodában kérned.

További információ: https://qter.elte.hu/Ugy.aspx/Diakigazolvany/IdeiglenesIgenyles

 • Kiküldték a diákigazolványom postán, most már használhatom?

Még nem, matricát kell rá rakatni, amit a Quaestura irodában vagy félév elején, az egyetemeken a kijelölt időpontokban tehetsz meg.

 • Előző félévben is ELTE-s voltam, használhatom-e a régi diákigazolványom?

Ha nem változtak a rajta szereplő adatok, mint név, cím, képzés formája, akkor igen.

Tárgyfelvétel / órarend

 • Mikor kell felvenni a tárgyakat, egyáltalán hogyan működik ez?

Tanáris: Az ELTE-n a Neptunban (azaz a Tanulmányi Rendszer) kell felvenni a tárgyakat, a Tárgyak/ Tárgyfelvétel menüpont alatt, a mintatantervben meghatározott tárgyakat kell felvenni minden félévben. A következő linken érhető el, hogy mikor lehet ezt megtenni: https://qter.elte.hu/Statikus.aspx/Idorend Segédletet a tárgyfelvételhez a következő linken találtok: Tárgyfelvételi segédlet tanáris gólyáknak

Proginf. nappali: Ezt az IK-n a Tanulmányi Osztály elintézi helyettetek, az összes kötelező tárgyat automatikusan felveszik nektek.
Proginf. esti: Az ELTE-n a Neptunban (azaz a Tanulmányi Rendszer) kell felvenni a tárgyakat, a Tárgyak/ Tárgyfelvétel menüpont alatt, a mintatantervben meghatározott tárgyakat kell felvenni minden félévben. A következő linken érhető el, hogy mikor lehet ezt megtenni: https://qter.elte.hu/Statikus.aspx/Idorend 

 • Hol találom meg, milyen tantárgyak várnak rám a következő pár évben?

A Neptunban vagy a kari honlapon a tanulmányi osztály részén, tantervi hálók néven. (http://www.inf.elte.hu/karunkrol/oktatas/tantervek/Lapok/default.aspx)

 • Hogy kell az órákat összeegyeztetni? Hol találom meg az órák időpontjait?

A to.ttk.elte.hu oldalon a tanrend fülön. Ott meg kell keresni a saját szakodat, és mindent megtalálsz.

 • Ha nem sikerül elsőre egy tárgyam, akkor nem is folytathatom a tanulmányaimat?

De folytathatod, egy tárgyat háromszor lehet felvenni, erről bővebben fogsz még hallani a félév folyamán.

 • Mi az, hogy katalógusos egy előadás/gyakorlat?

Ez azt jelenti, hogy az órákon jelenléti ívet írat alá az oktató. Egy félévben 3 hiányzás (egészen pontosan a tárgy féléves óraszámának negyede) megengedett. Ha több hiányzásod van, az oktató megtagadhatja tőled a jegyszerzés lehetőségét, így a félévben ezt a tárgyat nem tudod teljesíteni és újra fel kell venned.

 • Az órarendben több EA is szerepel ugyanabból a tárgyból, egyik sem ütközik semmivel. Mindegy, hogy melyik időpontra járok be?

Igen, főleg ha ugyanaz az oktató tartja, és nem katalógusos. Amíg van helyed az előadóban, semmi akadálya. Ha katalógusos, nem árt megbeszélni a dolgot az oktatóval.

Fix csoport

 • Mi is az a Fix csoport?

A Fix csoport olyan mint egy középiskolai osztály. Minden első éves hallgató automatikusan egy Fix csoportba kerül és a Tanulmányi Hivatal veszi fel nekik a kötelező első féléves tárgyaikat. Ez azt jelenti, hogy azokon a tárgyakon, melyeket a Tanulmányi Hivatal vesz fel nektek egy féléven keresztül ugyanazzal a 15-20 veled egy cipőben járó hallgatóval fogsz óráról órára járni.

 • Van ismerősöm akivel egy csoportba szeretnék lenni. Van erre lehetőség?


Van. A gólyatáborban lehet jelentkezni Fix csoportba, így ha van egy-két ismerősöd, akikkel szintén egy csoportban szeretnél lenni, akkor nincs más dolgotok, mint jelentkezni ugyan abba csoportba.Mentorcsoport

 • Mostmár tudom, hogy mi az a Fix, de akkor mit takar a Mentorcsoport?

A mentorcsoportokról bővebben itt olvashatsz.

Kollégium

 • Melyik kollégiumba érdemes jelentkeznem állapot, megközelíthetőség, környék, stb. szempontjából, és mennyi esélyem van, hogy az elsőként megjelölt helyre felvesznek, ha elég pontom lesz?

Nagyon sokan akarnak kollégiumba kerülni, így nem 100%, hogy az általad megjelölt kollégiumok egyikébe kerülsz. A kollégiumokról többet a Kollégiumi Hallgatói Önkormányzat oldalán http://kolhok.elte.hu/kollegiumok/ tudhatsz meg, illetve ha további kérdésed van, bátran keresd meg az IK HÖK Hallgatói Jóléti bizottság elnökét. Rápolti Kitti. Továbbá sok hasznos infot találhatsz a koliba felvételiző gólyáknak szánt Facebook csoportban, vagy az össz BSc-s facebook csoportunkban.